Booli Pro är Boolis analysverktyg för personer som jobbar professionellt med bostadsmarknaden. I den här panelen svarar framförallt experter som jobbar med nyproduktion.

Hur tror och hoppas du att bostadsutvecklare kommer tänka kring hållbara boenden om 5 år?

Axel Wallin
Hållbarhetschef SBAB

Att bygga ett flerbostadshus står för ungefär lika stora utsläpp av växthusgaser som att värma upp det färdigbyggda huset i femtio år. Därför hoppas jag att vi i högre utsträckning beaktar hur vi bygger bostäder i framtiden och börjar sätta gränsvärden för bostäders totala miljöpåverkan genom hela livscykel när vi bygger nytt. Ett tecken på att vi rör oss i den riktningen är de nya krav om att alla nya bostäder från och med nästa år ska upprätta så kallade klimatdeklarationer i vilka byggherren ska beräkna den totala klimatpåverkan per kvadratmeter av bostadsytan. På så sätt får vi ett jämförbart mått som vi banker kan använda för att vidareutveckla våra gröna låneprodukter som idag främst baseras på måttet om energikonsumtion hämtat ur energideklarationer.

Jonas Waldemarson
Arkitekt på Waldemarson Arkitekter, för Panghus

Jag hoppas förstås att de trender vi ser idag implementeras i planerandet och byggandet. Vi kommer säkert se ökade lagkrav kring hållbarhet och samtidigt en ökad efterfrågan på detta från de som köper nyproducerade bostäder. Troligen kommer det bli mer reglerat vilka material vi använder, hur de transporteras osv. Förhoppningsvis får vi se en mer långsiktig inställning till bostadsbyggande, där planering och genomförande garanterar hållbarhet och kvalitet.

Alexandra Gedda
Sälj- och Marknadschef Serneke

Spännande fråga. Jag tror att vi kommer fortsätta utvecklas i en rasande fart och förbättra de trender vi ser idag, men hoppas även att de digitala lösningarna kommer att utvecklas och underlätta. Det gäller bara att bostadsutvecklare är modiga att hoppa på utvecklingen och inte tänka ”så här har vi alltid gjort”. De digitala lösningarna kan öka gemenskapen och underlätta samåkning, delningstjänster och även minska den sociala barriären mellan grannar. Detta kan få positiva effekter på det sociala klimatet, ett måste för vårt välmående. Då vi bor i ett av de länder med flest ensamhushåll. Ett samhälle där alla hjälps åt blir mer hållbart. Om var och en bidrar lite kommer vi som nation ta ett stort steg framåt. Vilket vi också lovar med vårt arbete med Agenda 2030 och LFM30, där vi spänner bågen.  

Här kan du läsa om vilka trender inom hållbart boende som panelen ser just nu.