Drömmer du om ett hus vid havet, en mysig stuga i skogen eller ett vinterparadis i fjällen? Ett fritidshus kan ha många skepnader och valen är många. Här kommer tips vad du bör tänka på när du planerar att köpa din perfekta plats för avkoppling.

Innan du börjar leta efter drömstugan kan det vara bra att fundera på hur du vill använda ditt fritidshus. Gör en lista på vad som är viktigt för dig.

Checklista till alla som ska köpa fritidshus 

  • Om du vill kunna åka dit över helgen, kan det vara bra att tänka på avståndet från din bostad.
  • Vill du vara där alla tider på året behöver du leta efter något som är vinterbonat och har vatten som fungerar året om. 
  • Om du vill utnyttja ditt fritidsboende till hemmakontor kanske det är viktigt med en bra internetuppkoppling och andra bekvämligheter.
  • Gäster är härligt, men kan de sova över? Kolla om det finns en gäststuga, eller möjlighet att bygga en. 

Gör en budget

Med ett hus kommer kostnader. Gör en budget och tänk på att utöver lån tillkommer löpande utgifter som uppvärmning, el, sophämtning och samfällighetsavgifter. Beroende på husets skick är det också bra att ta höjd för underhålls- och renoveringskostnader.

Tänk på det här innan du flyttar in i ditt drömhus

Du har vunnit budgivningen, men innan du börjar drömma om allt du vill göra med ditt nya hus finns det några saker som är viktiga att tänka på. Sommarstugor och andra fritidshus köps till exempel i befintligt skick. Det innebär att det är du som köpare som har ansvaret för att besiktiga huset. Om du slarvar med undersökningsplikten vid köpet, och senare upptäcker fel och brister med huset, kan du inte kräva säljaren på ersättning. 

Det kan också vara en bra idé att kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse och att bygglov finns för andra byggnader på tomten. Se också över framtidsplanerna i området. Är man på gång att bygga fler hus nära din tomt, och kommer du att behöva ansluta till kommunalt vatten och avlopp framöver?

Teckna en bra försäkring

En bra försäkring är viktigt även för ett fritidshus. Det kanske dröjer ett tag innan du börjar vara där, men saker kan hända när du är borta. Därför är det viktigt att försäkra ditt fritidshus från den dagen du får tillträde. If har två typer av fritidshusförsäkringar. En basförsäkring och en utökad som heter Stor Fritidshusförsäkring.

– Båda innehåller ett bra grundskydd som gäller vid brand, inbrott, vattenskada och om skadedjur tar sig in i huset. Men den större ger även ett otursskydd för byggnader och tomten, nyvärde på hemelektronik och har bland annat ett utökat takläckageskydd. Dessutom ingår byggrådgivning alltid utan extra kostnad i fritidshusförsäkringen, säger Jenny Rudslätt.

Om If Skadeförsäkring

If är Nordens största försäkringsbolag med cirka 3,9 miljoner kunder och runt 7300 anställda. Snabb skadehantering, personlig service och att kunna erbjuda marknadens bästa försäkringslösningar för både privatpersoner och företag är starka ledord för If.