Just nu händer det mycket på bostadsmarknaden. Rekordmånga bostäder ligger ute till försäljning och fler och fler tvingas sänka utropspriset för att köpare och säljare ska mötas. Är marknaden på väg att svalna? Eller är det mer en återgång till det normala? Här svarar vår expertpanel på en av de vanligaste frågorna vi får just nu.
Jennie Leffler, affärsområdesansvarig Booli Pro
Just nu ser vi ett stort samlat utbud av bostäder till salu och snart till salu på bostadsmarknaden. Vi ser också färre budgivare sedan någon månad tillbaka vilket gör att utbud och efterfrågan inte riktigt matchar. Det brukar kunna innebära en prispress på de bostäder som ligger ute.
Pandemin har i sin tur haft en positiv effekt på prisutvecklingen som verkligen överträffat förväntningarna. Den “pandemieffekt” som vi haft nu har lagt sig och vi börjar återgå till en mer normaliserad marknad.
Samtidigt får köpare mer begränsat köputrymme med hänsyn till räntehöjningar och ökade levnadsomkostnader vilket påverkar betalningsförmågan och deras framtidstro om bostadsmarknaden påverkar just nu även betalningsviljan.
Det gäller att köpare och säljare möts för att det ska bli affär och där blir ofta priset en avgörande faktor. Just nu är köpare och säljare inte riktigt överens prismässigt och antalet köpare på marknaden för få sett till utbud så vi får sannolikt förvänta oss ytterligare prisjusteringar speciellt när utbudet är stort.
Mitt tips till dig som köpare:
Ha marginaler i din kalkyl nu och för framtiden.
Mitt tips till dig som säljare:
Eftersom vi ser att det tar längre tid att sälja just nu, undvik om möjligt att sätta dig en situation där du får bråttom att sälja. Fundera också på din prisförväntan. Finns det en skillnad mellan priset du hoppas på och priset där du faktiskt kan tänka dig att göra affär?
Det görs affärer även under sommaren så det kan vara ett bra tillfälle för både dig som säljare och köpare. Stort lycka till!
Ted Federmann, projektledare och kundansvarig Hittamäklare
Det är kanske ett urvattnat uttryck, men utbud och efterfrågan styr i huvudsak prisbilden, oaktat exceptionella och/eller tvärvändande makrofaktorer. Svaret ifall marknaden svalnat, grundar sig nog i hur stor utsträckning vi fortsatt är beredda att avsätta disponibel inkomst (givet att vi har betalningsförmåga) för vårt boende, även om räntorna stiger.
Denna frågeställning hamnade i rampljuset när amorteringskraven infördes. Den lär bli alltmer avgörande för marknadens utveckling i takt med att räntorna höjs. Skulle vi prioritera restaurangbesök och resor före ett nytt, dyrare boende – och folk ovanpå det förlorar jobben på bred front – faller sannolikt bostadspriserna kraftigt, men där är vi inte ännu.
Låt oss komma ihåg att vi under de senaste två åren haft en exceptionell prisutveckling. Vi behöver falla långt för att landa på pre-corona-nivåer (som även de var relativt höga). I en marknad med ökat utbud och högre räntor på gång så kommer först och främst mindre attraktiva objekt vika tidigare än de mer eftertraktade. Det lär krävas mer än så för att marknaden ska falla helt.
Allt sammantaget skulle jag tro att vi går en “sättning” av prisbilden till mötes i den nära framtiden. Det är därför extra bra just nu att sälja innan du köper. Vad som händer längre framåt i tiden kommer makroeffekterna (inflation, ränta, arbetslöshet mm) att avgöra.
Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB
När man inte kan förklara en prisuppgång med fundamentala faktorer så kan man misstänka en bubbla. De utplanande priserna nu förklaras av att det blivit dyrare att leva och bo. Mat, drivmedel och elen har blivit dyrare. Lägg också till att räntorna på bolån stigit och bedöms stiga ännu mer. Det påverkar både betalningsviljan och människors möjlighet att köpa bostad. Att vi inte är hänvisade till våra hem på samma sätt som under pandemin kan också bidra till att betalningsviljan minskar.
Möjligen var det lite av en bubbla under pandemin på en del bostäder, då alla helt plötsligt ville ha ungefär samma typ av bostad. Men mycket av prisuppgången då kan förklaras av låga räntor, låg inflation mm.