Våren har kantats av höga bostadspriser där både hus och lägenheter har haft stor efterfrågan. Intressant är även att kvadratmeterpriserna är lika höga på 2:or som på 5:or. Likaså för nyproduktionen; försäljningstakter och priser har tagit fart igen. Booli Pro-panelens 3 experter ger oss en snabbanalys kring vad de tror händer på bostadsmarknaden i hösten 2021.

Booli Pro är Boolis analysverktyg för personer som jobbar professionellt med bostadsmarknaden. I den här panelen svarar framförallt experter som jobbar med nyproduktion.

Finns det några indikationer att bostadsmarknaden kommer att mattas av? Vad tror du i sådana fall att det beror på?

Markus Åkerblom
vVD & fastighetsmäklare Våningen & Villan

Vi ser inga specifika indikationer på det. Det finns, enligt mig, indirekta indikationer som handlar om att saker tenderar att röra sig mot ett normalläge efter en tid. Vi har sett en period med större prisuppgångar och högre omsättningshastighet än normalt och därav bör saker och ting röra sig mot ett ”normalläge”. Detta betyder inte, att det skulle bli prisnedgångar, utan snarare att prisuppgången mattas av och att tempot på marknaden blir något lugnare. Huruvida återgången till ett ”normalare” samhälle i takt med att man får kontroll över pandemin påverkar bostadsmarknaden står väl skrivet i stjärnorna.

Claudia Wörmann
Boendeekonom SBAB

Om vi återgår till ett mer normalt levnadsmönster, vilket innebär färre timmar hemma, kan det leda till en avmattning.  Eller snarare en normalisering. Större utbud leder till bättre matchning mellan utbud och efterfrågan, det kan också lugna ned marknaden något.

Claudia Wörmann om indikationer på en avmattning

Henrik Höjland
Marknadsanalytiker Bonava

I det korta perspektivet är det möjligt att bostadsmarknaden går mot en lugnare period under hösten. Det finns tecken på detta. Ett exempel är att budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris som används som ett mått på efterfrågan i förhållande till utbudet, har sett en viss avmattning under de sista två månaderna. Vilket talar för att hösten kanske inte blir fullt lika stark som tidigare. Om smittspridningen dessutom går ner och vi börjar återgå till kontoren, fler gör utlandsresor och om det sker en viss tillbakagång till mer normala konsumtionsmönster kan man förvänta sig en mer dämpad bostadsmarknaden och där prisutvecklingen på 12 månader kommer ner under 10% mot för dagens 13-14%.

Här kan du läsa vidare om vad panelen tror om utbudet i höst och om olika scenarion som experterna skulle tycka var otippade inför hösten.