Vi vet att det inte alltid är en dans på rosor att köpa en ny bostad. Det kan tvärtom vara både stressigt och jättekrångligt. Kanske står du själv inför ett bostadsköp just nu eller funderar på att flytta under året? En sak som kan göra köpprocessen mindre jobbig är att känna till vilka misstag man kan göra. Här är Booli-panelens tips på vad du borde undvika för att få en så positiv upplevelse som möjligt. 

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB

Bostadsaffären inkluderar både känslor och ekonomi, ett misstag är att låta känslorna ta över vilket bland annat leder till att man drabbas av “jag ska ha den till varje pris-djävulen”. Det här undviks lämpligast genom att hålla sig strikt till lånelöftet.

Bostäder som har omfattande renoveringsbehov ligger lägre i pris och kan verka lockande. Det behöver inte vara ett problem. Är du händig eller har budget för att anlita hantverkare? Var självkritisk, har du tummen mitt i handen och har maxat lånelöftet kan det bli ett misstag att köpa pärlan med potential. 

Ett annat vanligt misstag är att du blir helt betagen av den nyrenoverade lägenheten i toppskick, men ser inte att fasad och trapphus behöver renoveras. Du kanske till och med glömmer bort att läsa föreningens årsredovisning. När du köpt lägenheten höjs avgiften för att täcka renoveringskostnaderna. Läs årsredovisningen och var observant på allt i fastigheten.


Ted Federmann, Kundansvarig Hittamäklare

När du köper en bostad är det viktigt att komma ihåg din undersökningsplikt. Generellt sett skulle jag säga att man bör undersöka bostadens fysiska och – i bostadsrätters fall – ekonomiska tillstånd. För att underlätta för köparen finns såklart mäklaren att ta hjälp av. Huvudansvaret för undersökningsplikten landar dock fortfarande på köparen att ta reda på bostadens ‘mående’. 

Utöver att lyfta fram den generella undersökningsplikten, skulle jag vilja tipsa om några specifika saker kring de vanligaste boendeformerna. 

Bostadsrätter

Undersök bostadsrättsföreningens belåningsgrad och ställ den i relation till föreningens ålder (nyproducerat är högre belånat). Är marken som byggnaden står på friköpt eller utgår det en årlig avgift till kommunen (tomträtt)? Det bör även undersökas ifall föreningen har tagit tillräcklig höjd för kommande underhållsarbeten.

Villa

Här är undersökningsplikten mer omfattande. Det är bra att göra en egen besiktning trots att säljaren eventuellt redan utfört en.

Det kan också vara bra att kolla upp om om det finns servitut samt om tomten är friköpt eller arrenderad. Tänk även på att man ska betala pantbrev och lagfart ovanpå köpeskillingen! 


Josephine Linghammar, Marknadsansvarig Booli

Ett vanligt misstag är att bara gå efter hjärtat i sitt bostadsköp, gör inte det. Det är lätt att bli kär i en fint inredd lägenhet men den kommer inte att se ut så när du flyttar in. Så se under ytan och kolla på det som inte går att förändra som läget i ett område, byggår eller läget på balkongen eller tomten. En vacker bostad drar lätt iväg i pris medan en bostad som har många rätt men inte den perfekta inredningen kommer att säljas billigare men då har du möjlighet att göra den lika fin. 

Ett annat vanligt misstag är att glömma räkna in pant- och lagfartskostnad vid köp av villa. Om du köper en dyrare villa så kan lagfartskostnaden komma som en chock. Så se till att kolla vilken summa pantbrevet ligger på och räkna innan vad lagfarten kommer att hamna på.

Ett vanligt nybörjarmisstag för lägenheter är att inte kolla upp föreningen ordentligt. Kan du inte läsa årsredovisningar så ta hjälp av någon som kan! Det är det värt.