Cykla längs grusvägar, påta i trädgårdslandet eller sova lite för länge i hängmattan. Om du drömmer om fritidshus-livet är du inte ensam. Det är lätt att låta hjärtat bestämma, men om du funderar på att köpa fritidshus är det bra att låta hjärnan vara med och styra. För det finns många saker att gå igenom. Vad ska man till exempel tänka extra noga på och hur gör man ett kap? Här har vi samlat våra 10 mest värdefulla tips!
Checklista för att köpa fritidshus:
1. 🏠 Försäkra dig om att du ser hela utbudet
Visste du att inte alla bostäder annonseras på den öppna marknaden? Idag väljer en stor del av alla säljare ut sin försäljning som “snart till salu” och syns inte alltid på traditionella annonsplattformar.
För att underlätta för dig som köpare samlar vi på Booli därför in annonserna från mäklarnas webbsidor, så att du slipper leta överallt – eller missa ditt drömhus.
2. 💭 Tänk igenom beslutet noga
Det är lätt att drömma om en stuga och bara se fördelarna. Men försök att använda mer hjärna än hjärta inför ett köp. Har du tänkt på beslutet länge eller är det något som dykt upp över en natt? Ett fritidshus kostar mycket både i form av pengar och energi, har du det? Och hur händig är du på en skala från ett till tio? Om du är osäker kan du alltid testa att hyra ett fritidshus för att känna på hur livet skulle vara.
3. 💰 Gör en tydlig budget
De flesta som vill köpa ett fritidshus har redan ett permanent boende. Därför är det viktigt att tänka igenom sin budget några extra varv innan man ger sig in i en budgivning för ytterligare en bostad. Ta också höjd för att det kommer tillkomma kostnader som försäkringar, sophämtning, värme osv.
4. ⚖️ Var öppen för att kompromissa
Skriv ner vad som är viktigast för dig. Är det närhet till vatten, hemmet eller en charmig lanthandel? Om du har en bil och är flexibel så kanske boendet kan ligga längre bort. Eller om det viktigaste är att ha en sjötomt kanske det är okej att själva huset inte är perfekt. Ju mer öppen du kan vara desto mindre blir konkurrensen – och desto fler chanser har du att hitta något som på sikt kan bli ditt drömhus!
5. 🌳 Lär känna området
Om du letar fritidshus i ett för dig okänt område är det bra att lära känna det innan du slår till. Även om du inte kommer spendera lika mycket tid där som i ditt hem vill du inte få oväntade överraskningar.
Det är det smart att till exempel kolla upp om det går att bada i sjön, om det låter mycket från tågrälsen där borta, eller om det finns servitut som innebär att en vandringsled går längs tomten.
6. 🏗 Kolla upp exploateringsplaner
En annan viktig sak som många glömmer är att ta reda på framtida exploateringsplaner för området. Det vill säga om kommunen har planer som kan påverka och förändra läget runt din bostad. Eftersom de flesta faller för hur området ser ut idag är det viktigt att komma ihåg att det kan se annorlunda ut om bara ett år (vilket också kan påverka värdet på bostaden). Hör av dig till kommunen och fråga helt enkelt.
7. 🔎 Kom ihåg undersökningsplikten
Som köpare har du själv en stor undersökningsplikt, det vill säga det är upp till dig att ta reda på husets fel och brister innan köpet. Det går nämligen inte att få ersättning i efterhand för fel som ligger på köparen att hitta.
En annan bra att kolla upp är om det är kommunalt vatten och avlopp eller egen brunn. Det kommer i sin tur att påverka hur mycket tid du kommer behöver lägga på underhåll osv.
8. 📋 Besiktning, besiktning, besiktning
Oavsett om fritidshuset är besiktigat innan visningen eller inte är det bra att själv göra en besiktning för att försäkra dig om att allt är i sin ordning. Vi rekommenderar alltid att låta en besiktningstekniker göra jobbet. Du kan skriva på kontraktet och göra besiktning i efterhand om du har en friskrivningsklausul. Men kolla upp villkoren noga så du vet vad som gäller om du vill dra dig ur köpet eller förhandla om priset.
9. 🍂 Köp utanför säsong
Om du har möjlighet att vara flexibel kan det vara smart att köpa när färre personer letar. Därför kan det vara smart att köpa fritidshus tidigt på året eller hösten. Då är färre personer ute och letar och drömmer om livet i fritidshus – därmed minskar konkurrensen. Dessutom får du (förhoppningsvis) en positiv överraskning när du väl får uppleva stället under sommarhalvåret!
10. 🚀 Våga buda!
Till skillnad från lägenhetsköp är det vanligare att köpare drar sig ur ett fritidshusköp, kanske för att de insett att tiden för renovering inte finns eller efter vad som upptäckts i besiktningsprotokollet. Då är det bra att du som köpare har hunnit lägga ett bud.
Mäklaren brukar oftast börja med att ringa de andra budgivarna för att se vem som vill köpa bostaden istället. Är du med på den listan är chansen större att du får köpa efter en avhoppad budgivare än om du inte hade budat.
Nyfiken på mer?
SBAB har gjort en undersökning där de frågat 1 000 personer om deras syn på fritidshus. I samband med det har de även tagit fram några viktiga frågor att reflektera kring innan du slår till. Här kan du läsa mer.