Vill du veta hur mycket din lägenhet eller villa verkligen är värd? Vill du se hur värdet för grannarnas hem eller släktens fritidshus utvecklats? Gör som en miljon andra svenskar, värdera din bostad och få en uppdatering av värdet varje månad. – Detta är något för alla, värdering och slutpriser är viktiga för att få en bättre bostadsmarknad, säger Emil Kaiser, vice vd på Booli.

Din bostad är ofta det största köpet du gör – och det ägande som är värt mest rent pengamässigt. Men värdet förändras hela tiden.

Booli är en bostadstjänst med Sveriges största utbud av nyproduktion och bostäder till salu via mäklare. Mest kända är Booli för sitt stora utbud av slutpriser och bostäder som är i fasen snart till salu. Som om inte det var nog har Booli en värderingstjänst, som med hjälp av ovanämnda slutpriser, räknar fram värdet på villor och bostadsrätter i hela landet.

– Vi på Booli vill verka för en bättre bostadsmarknad, värdering och slutpriser är viktiga delar i det. Vår tjänst är till för alla, du behöver inte sälja för att värdera din egen eller andras bostad, säger Emil Kaiser, vice vd på Booli.

Emil var med och grundade Booli och har skapat tjänsten för att värdera  bostäder.
Emil Kaiser, vice vd på Booli

En miljon besökare per månad

På Booli finns alltså Sveriges största utbud av lägenheter, villor, fritidshus, snart till salu och nyproduktionsobjekt till salu, flest insamlade slutpriser och flest bostadsvärderingar. Över en 1,5 miljoner unika besökare väljer att använda Booli och systersajten Hittamäklare varje månad.

Där finns dessutom historisk information och statistik kopplad till varje bostadsannons. Vilket innebär att alla bostadsägare kostnadsfritt kan värdera sin bostad och löpande få värdeindikationer.

– Det är en mycket uppskattad tjänst och vi skickar varje månad ut närmare en halv miljon uppdaterade värdeindikationer till våra kunder. Målgruppen är bostadsägare som står inför att köpa nytt. Men alla som äger sin bostad kan ha behov att förstå värdet på sitt hem, säger Emil Kaiser. Och det är enkelt att få tillgång till värderingstjänsten, det enda du behöver göra är att fylla i ett litet formulär med information om din bostad, så värderar Booli bostaden gratis. Svaret får du direkt på skärmen.

”Står på köparens sida”

Det hela startade egentligen redan 2007 när några studenter kopplade samman de utmaningar som fanns på bostadsmarknaden med insikter och möjligheter med tekniken.

– Vi var själva studenter och hade svårt att hitta bostäder. Därför kikade vi på hur det såg ut i USA. Där fanns det kartor var man kunde hitta bostäder och lite annan information som inte riktigt var tillgänglig i Sverige. Vi har haft många år av startup och försök att hitta vår position innan vi hittade rätt, säger Emil Kaiser, vice vd som var med att starta upp Booli 2007.

Vad var tanken när ni startade upp Booli?

– Som köpare är det svårt att hitta bostad, det är säljarna som har makten. Vi ville tillgängliggöra data, skapa transparens på marknaden och stå på köparens sida. I grunden är Booli en sökmotor för bostäder, men vi bakade in en massa uppgifter som gör det enklare för köpare; information om hur länge bostaden hade legat ute för försäljning, om utropspriset höjts eller sänkts och slutpriset som blev vår mest populära tjänst. Denna uppgift hade tidigare bara varit tillgängligt för säljaren, säger Emil Kaiser.

Hur mycket är grannens eller kollegans bostad värd? Se direkt

Nya idéer och lösningar

Allt detta handlar om försäljning av en bostad. Men i ett företag med många duktiga utvecklare och i en miljö där innovation och kreativitet främjas föddes också något annat. Under en av företagets ”hackdagar”, som medarbetarna har för att komma på nya idéer eller lösningar, föddes tanken på att kunna presentera värdeindikationer av alla bostäder utifrån all data som Booli redan har.

– Det var för 4,5 år sedan på en sådan ”hackdag” som våra utvecklare kläckte idén. Den är inspirerad av amerikanska söktjänster som värderade bostäder. Vi började inse att vi kunde göra något liknande, minns Emil Kaiser.

Booli hade redan en massa information som kunde föras samman för att få nå resultatet. De hade slutpriser på vad liknande objekt – när det gäller både läge och storlek – hade sålts för, och de hade också tillgång till bostäder som mäklare och säljare ville sälja. I september 2015 lanserade Booli en värderingstjänst där användarna fick fylla i några uppgifter om bostaden som sedan matchades mot tidigare försäljningar. Med tiden har verktyget förfinats och i dag är det ett verktyg som både säljare, köpare och mäklare använder sig av.

Värdering utifrån data

I dag har Booli 1,5 miljoner unika besökare i månaden och har skapat över en miljon värdeindikationer. Booli skickar också ut runt 500 000 värdeuppdateringar varje månad.

– Verkligen roligt, men det som är viktigt att säga är att det vi ger är en värdeindikation, vi ser data men vi ser inte bostaden. För att ta nästa steg och sälja då behöver man en mäklare för att få en mer precis värdering. Vår värdeindikation är något som är bra att följa över tid. Men de ersätter inte mäklarna och deras expertis, säger Emil Kaiser vice vd på Booli.

På tal om mäklarna så är värdeindikationen hos Booli ett bra stöd för säljarna i förhandlingen med mäklaren. Det kan också vara bra att ha i bakhuvudet vid omförhandling med banken om lån eller för att få en indikation på hur mycket du skulle kunna få vid en försäljning.

Värdera en bostad

En tjänst för alla

Vem är det som i dag använder sig av tjänsten Värdera en bostad?

– Den primära målgruppen är bostadsägare som står inför att köpa nytt. Men alla som äger sin bostad kan ha behov att förstå värdet på sitt hem. Det är även vanligt med personer som bara vill se värdet på sina grannars eller sin familjs ställen, säger Emil Kaiser.

– Allt baserar sig på slutpriser och en värdeindikation blir som mest träffsäker ifall det säljs mycket i närheten. På landsbygden sker det färre försäljningar och då blir träffsäkerheten därefter. Värdeindikatationen är aldrig bättre än underlaget, säger Emil Kaiser. Booli arbetar på högvarv för att hela tiden förbättra träffsäkerheten på värdeindikationerna. Just nu vill de bli bättre på att visa hur bostadens värde rör sig. De kommer också att bli bättre på att värdera bostäder och fritidshus på landsbygden.

”Stort intresse”

Är du intresserad att värdera din bostad på Booli? Det är enkelt – klicka in på länken och fyll själv i fakta om en bostad. Sedan letar sajten fram relevanta referensförsäljningar utifrån parametrar som: geografiskt läge, typ av bostad, storlek, yta, antal rum, avgiften (som ger en bra bild av föreningen), tomtstorlek och byggår. När detta bakas ihop får man till slut fram en värdeindikation.

– Den här tjänsten har varit extremt framgångsrik och har ett stort värde för våra användare, säger Emil Kaiser och fortsätter.

– Vi får många mejl och supportärenden om värdeindikationerna. Många har ett stort intresse av den egna bostaden, och vill gärna berätta att man renoverat, bytt fönster och så vidare. Detta har skapat ett stort engagemang.

Håll koll på utvecklingen

Varför ska jag prenumerera på tjänsten Värdera en bostad?

– Det kan vara bra och viktigt för bostadsägare. Inte bara får du veta din bostads värde, du kan också få veta om det är rätt läge att sälja, vad som händer i närområdet med priserna och mycket mer, säger Emil Kaiser på Booli och avslutar:

– Vi på Booli vill verka för en bättre bostadsmarknad, värdering och slutpriser är viktiga för att få en bättre bostadsmarknad.

Få en gratis värdering av din bostad här!

Vill du istället att en mäklare värderar din bostad? Använd vår tjänst Hittamäklare.