Hur sjutton ska man tänka när man budar på en bostad? Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan. För att citera en klyscha så finns det lika många budgivningsstrategier som det finns människor. Men vissa taktiker är vanligare än andra, och här har vi samlat några av dem. Vilken budgivare är du – Kameleonten, Tidspessimisten eller är du mer som Ove Sundberg?
💨 Den snabbe
Strategi: Att lägga ett bud direkt efter den andra budgivaren.
Fördelar: Du visar både säljare och andra budgivare att det är du som “ska ha” bostaden.
Nackdelar: Den här taktiken kan leda till en hetsig budgivning och risken finns att du provocerar konkurrenterna till att dras med i samma taktik.
📦 Gubben i lådan
Strategi: Att sist in vinner, dvs hålla koll på när budgivningen börjar lida mot sitt slut och lägga ett bud först då.
Fördelar: Du kan få andra budgivare att hoppa av eftersom det kan kännas som en motgång att ännu en spekulant dyker upp i slutet. Enligt vår undersökning har det dessutom visat sig att den som lägger det första budet sällan vinner.
Nackdelar: Den här taktiken kräver att du har stenkoll på budgivningen. Det finns nämligen en risk att bli bortglömd eller missa chansen att ens få lägga ett bud.
⏰ Tidspessimisten
Strategi: Att lägga ett högt bud tidigt – redan innan alla visningar varit.
Fördelar: Du skrämmer iväg vissa potentiella köpare eftersom budgivningen redan är igång innan de sett bostaden.
Nackdelar: Det kan också ge signaler om att bostaden är eftertraktad och därmed trigga igång intresset hos andra spekulanter.
👋 Ove Sundberg
Strategi: Att komma billigare undan genom att öka med 10 000 varje gång.
Fördelar: Du avslöjar inte när du börjar närma dig ditt max eftersom du lägger samma summa varje gång. Dessutom minskar risken att du lägger ett överpris.
Nackdelar: Ofta leder den här strategin till en långdragen budgivning, vilket är påfrestande för alla inblandade. Kanske till och med dig själv?
💣 Atombomben
Strategi: Att chockhöja genom att lägga ditt maxbud direkt.
Fördelar: Du slipper både en utdragen budgivning och många spekulanter.
Nackdelar: En budgivning är ett bra tillvägagångssätt för att komma till ett marknadsmässigt pris. Det här kräver därför att du har stenkoll på marknaden och vad bostaden är värd, annars riskerar du att drämma till med för mycket.
🦎 Kameleonten
Strategi: Att lägga samma bud som den andra budgivaren – fast med bättre premisser. Tex att vara flexibel med inflytt eller ta på dig flyttstäd.
Fördel: Det här kan få de andra budgivarna att bli så irriterade att de tillslut tröttnar och hoppar av.
Nackdel: Oftast tjänar du på att visa att du är seriös och vill ha bostaden. Den här taktiken ger inte en jättepositiv bild mot säljarna eller mäklaren (och kom ihåg att mäklare ofta minns jobbiga budgivare).
👻 Den osynliga
Strategi: Att lägga ett dolt bud, dvs ett bud som bara får framföras till säljaren och inte till övriga budgivare.
Fördelar: Du har större chans att vinna eftersom du inte konkurrerar med andra på samma sätt som i en öppen budgivning.
Nackdelar: I många fall behöver det dolda budet vara högt för att intressera säljaren. Det skapar också irritation hos andra intresserade eftersom de inte fått chansen att lägga sitt maxbud.
🙊 Skambudaren
Strategi: Att lägga ett lägre bud än utropspriset för att sätta låga förväntningar hos andra spekulanter.
Fördel: Det kan ge signaler till andra spekulanter att bostaden inte är efterfrågad och undra varför. Det kan också se ut som att budgivningen har ökat priset mer än vad det egentligen har gjort, vilket kan skrämma bort spekulanter.
Nackdel: Det är inte jättepopulärt hos säljaren att få ett underbud. Du kan också råka buda mot en “Atombomb” vilket gör att ditt försök snabbt kommer köras över.