Att leta bostad kan vara allt ifrån roligt och spännande till stressigt och tidskrävande. Det är inte något du gör många gånger i livet, men när det väl gäller kräver det mycket av dig. Det är dessutom lätt att missa saker som kan vara avgörande för ifall du hittar rätt eller inte. Här är fem vanliga misstag i bostadsletandet – och hur du kan göra för att undvika dem.
Misstag 1:
Att bara leta bland bostäder till salu 🏘
Visste du att med Booli kan du hitta både bostäder som är till salu och “snart till salu”? Snart till salu är en sorts förmarknad där bostäder annonseras innan de blir skarpa försäljningar. Idag är ungefär hälften av alla bostäder på marknaden snart till salu, vilket inte alla vet om.
När du gör en sökning på Booli syns även “snart till salu-utbudet”, så du missar inget om du letar med Booli. Däremot är det viktigt att komma ihåg att många “snart till salu-bostäder” i praktiken faktiskt är till salu. Därför ska du aldrig vänta in att dessa bostäder blir till salu, utan hör av dig till mäklaren direkt om du är intresserad. På så sätt ligger du steget före andra bostadsletare som inte har koll på snart till salu-utbudet.
Misstag 2:
Att inte ha koll på hur mycket priserna går upp 💸
Många som letar bostad utgår bara från utgångspriset i annonsen. Faktum är att i vissa områden kan budgivningarna gå upp mer än 20 procent över utgångspriset, och i vissa fall sätter mäklare ett medvetet lägre pris för att locka till sig spekulanter.
Därför är det viktigt att du har koll på hur marknaden ser ut där just du letar. Då slipper du gå på flera visningar som sedan rusar upp till ett pris utanför din budget. Genom att vara väl insatt kan du redan i sökningen på Booli ta hänsyn till vilka bostäder som är intressanta och inte.
Du kan enkelt få koll genom att se tidigare slutpriser på liknande försäljningar på Booli. Vi har även sammanställt hur mycket budgivningarna i genomsnitt går upp i olika områden. Du kan också se vad Booli har värderat bostaden till direkt i annonsen, för få en fingervisning om hur mycket bostaden egentligen är värd. Våra värderingar bygger på data om bostaden och tidigare liknande försäljningar i närheten.
Misstag 3:
Att leta hela tiden ⏰
Många tror att de behöver vara inne på Booli flera gånger om dagen för att inte missa nya bostäder. Faktum är att det finns ett smartare sätt att leta bostad på, som dessutom ger dig mer tid till annat. Genom att skapa en bevakning på de områden du är intresserad av får du ett mejl så fort en bostad läggs ut som matchar din sökning.
Du kan vara hur specifik du vill i bevakningen. Till exempel “Lägenheter på Exempelgatan med två rum, minst 40 kvadratmeter, för ett pris på mellan 1-2 miljoner kronor, inte byggd före år 2000 och det får max vara 500 meter till vatten”. Eller bara “Villor i Exempel kommun”. Oavsett håller vi dig uppdaterad så att du slipper oroa dig för att missa din drömbostad.
Misstag 4:
Att tänka innanför boxen 📦
Idag är det många som letar bostad och i många områden går det snabbt på bostadsmarknaden. Det medför att du som bostadsletare kan behöva hitta fler sätt att leta på. Ett enkelt, men effektivt, tips är att kontakta aktiva mäklare i området och berätta vad du letar efter. Nästa gång de får in en bostad till salu kanske du blir den som och får komma på visning.
När du väl har hittat en intressant bostad, lägg ett bud direkt. Och glöm inte att buda med fler saker än bara budet – exempelvis berätta att du är flexibel med inflytt eller kan bekosta flyttstädningen. Sådana saker kan väga tungt hos vissa säljare och göra att vinsten går till dig, trots att en annan budgivare har lagt ett högre bud.
Som du märker är det upp till dig hur kreativ du vill vara, men genom att tänka mer utanför boxen och ligga steget före ökar chanserna till att hitta och köpa en bostad.
Misstag 5:
Att vänta för länge med lånelöftet 📝
Köpet kanske känns långt borta just nu, men det kan gå snabbt när du väl hittat en bostad du vill ha. Dock väntar många med att ansöka om lånelöfte tills de väl ska ge sig in i en budgivning, vilket kan göra att en missar dyrbar tid.
Budgivningar kan gå snabbt och det kan det ta lite tid innan en får lånelöftet från banken. Det gör att du riskerar att inte hinna få alla ekonomiska bitar på plats i tid.
Genom att vara väl förberedd med banken kommer du inte bara känna dig tryggare – du ligger dessutom steget före de andra budgivarna som inte har det klart och kan vara avgörande i vem som vinner budgivningen.
SBAB erbjuder bolån utan krångel och ett lånelöfte som du kan uppdatera själv — helt digitalt. Här kan du ansöka om lånelöfte hos SBAB.