Årets tunnelbanekarta är här! För sjätte året i rad har vi kartlagt det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter vid varje tunnelbanestation i Stockholm. I år har snittpriserna ökat vid nästan alla stationer jämfört med förra årets kartläggning. Och mellan den dyraste och billigaste stationen, som båda ligger längs den blåa linjen, skiljer det över 135 000 kronor per kvadratmeter. Nu kan du se hur mycket en lägenhet kostar vid just din station! 

Under coronapandemin har bostadspriserna i Stockholm ökat, både innanför och utanför tullarna. Jämfört med tunnelbanekartan 2020 har kvadratmeterpriserna ökat vid 93 av de totalt 100 tunnelbanestationerna. Det som sticker ut i år är att vid hela 16 stationer i Stockholms innerstad kostar en lägenhet över 100 000 kronor per kvadratmeter, att jämföra med nio stycken föregående år. 

Dyraste och billigaste stationen

De topp tre dyraste tunnelbanestationerna är samma som 2020 där Kungsträdgården är dyrast, följt av Östermalmstorg och Stadion. Vid Kungsträdgården har snittpriserna gått upp med 20% i årets tunnelbanekarta. Många lägenheter längs Strandvägen har Kungsträdgården som närmsta tunnelbanestation, vilket kan vara en förklaring till att stationen är den dyraste år efter år.

Generellt blir kvadratmeterpriserna lägre ju längre ut på linjerna man åker. Mest lägenhet för pengarna får du i Tensta där en lägenhet i snitt kostar 23 950 kronor per kvadratmeter. Både Tensta och Kungsträdgården ligger längst den blåa linjen och mellan dem skiljer det 135 215 kronor per kvadratmeter. 

Klicka på bilden för att kunna zooma i kartan.

3 dyraste stationerna

TunnelbanestationKvadratmeterpris
1. Kungsträdgården159 165
2. Östermalmstorg132 672
3. Stadion123 807

3 billigaste stationerna

TunnelbanestationKvadratmeterpris
1. Tensta23 950
2. Hallunda28 643
3. Norsborg29 628

Ökning utanför tullarna

Det är många tunnelbanestationer utanför tullarna som ökar mer procentuellt nu mot 2020. De stationer där priserna har ökat mest utanför tullarna jämfört med föregående års tunnelbanekarta är Masmo på 12,2 procent och Björkhagen på 11,5 procent.  

Priserna i innerstan är höga och har gjort att fler letar bostad längre ut från stadskärnan. Dessutom har efterfrågan på större lägenheter varit stor under pandemin, och ju längre ut längs linjerna du kommer desto mer kvadratmeter får du för pengarna. Det är några förklaringar till att prisnivåerna har ökat utanför tullarna.

Statistiken baseras på bostadsrätter där Booli har ett insamlat slutpris under perioden 2020-09-30 till 2021-09-30. Nyproduktion är exkluderat. Även stationer med få försäljningar finns med, i dessa fall blir slutpriset mer osäkert. I Hjulsta finns inte något slutpris registrerat för bostadsrätter under perioden, vilket gör att den saknar snittpris.

Ladda ner tunnelbanekartan