Att köpa lägenhet är en stor affär. Det är också mycket att tänka på, oavsett om du är förstagångsköpare eller inne på din tredje lägenhetsaffär. Därför har vi samlat 10 värdefulla tips – som många ofta missar!

1. 🏘 Se till att du ser hela utbudet

Visste du att inte alla bostadsannonser finns på den öppna marknaden idag? Vissa säljare väljer att bara synas på mäklarens hemsida medan andra vill lägga ut sin försäljning som “snart till salu”. Under 2020 var över 40% av lägenheterna på marknaden någon gång snart till salu. I början av 2021 var siffran över 50%.

För att underlätta för dig som köpare samlar vi in alla bostäder på marknaden, både de som är till salu och de som är snart till salu. Vi samlar in annonserna direkt från mäklarnas webbsidor, så att du inte missar de lägenheter som andra kanske missar.

2.🚪 Gå på många visningar

Det här tipset har du nog redan tänkt på. Ju fler visningar du går på, desto mer lär du dig vad du gillar och inte. Kom ihåg att även titta på lägenheter som inte ser fina eller stylade ut på bild. De flesta faller för fräscha och inspirerande lägenheter – eller renoveringsobjekt där man kan göra om på sitt sätt. Det många missar är de där lägenheterna som varken är “fula” eller “fina”, så gå på dem också!

3. 🏷 Gör en värdering

Statistiska värderingar är bra eftersom du enkelt och snabbt får en fingervisning om hur mycket en lägenhet är värd. Du kan både använda värderingar för att få koll på prisbilden i området du är intresserad av och för att inte lägga ett överpris i budgivningen. Men det är också till stor hjälp när du väl har köpt lägenheten för att hålla koll på hur värdet förändras över tid. Testa själv att värdera en lägenhet.

4. ⚖️ Våga kompromissa

Tänk igenom vad som är viktigast för dig. Är det till exempel att bo nära stan, bo så stort som möjligt eller att ha en balkong? Om det är viktigt med en stor boarea kanske det är okej att bo några hållplatser längre ut på busslinjen. Och om du verkligen vill ha balkong, kan det vara okej att lägenheten inte är i toppskick? Är du beredd att kompromissa minskar konkurrensen. Och kom ihåg att mycket går att rusta upp med hjälp av lite färg och din egen inredning!

5. 🔎 Bevaka dina sökningar

Vi vet att det är tidskrävande att leta om det kommit in nya lägenheter till salu. Därför har vi gjort en smart bevakningsfunktion som håller koll på hela marknaden åt dig. Du fyller i vilket område du letar i och hur lägenheten ska vara – sen får du ett mejl så snart det kommer in en bostad som matchar din sökning. Krångligare än så är det inte!

6. ☎️ Hör av dig till flera mäklare

Att visa ditt intresse är A och O när du letar ny lägenhet. Mäklare är alltid först med att få kontakt med säljare och potentiella försäljningar. Det är alltså en bra idé att prata runt och lära känna de mäklare som är aktiva i området. Gå på olika visningar och våga höra av dig för att berätta vad du är ute efter. På så sätt är du top of mind och kanske har turen att få komma på en visning av en lägenhet som säljs under hand.

7. 🍂 Föreställ dig lägenheten i alla situationer

Hur lyser solen in i lägenheten under en dag? Hur mycket insyn blir det när träden tappar löven? Kommer du vakna om nätterna av krogen bredvid? Många faller för hur lägenheten ser ut under visningen eller på mäklarbilderna. Men om du vill köpa är det smart att föreställa sig hur lägenheten och området förändras under tiden du bor där. Skriv ner en lista på de saker du ser utifrån bilderna och tänk extra noga på dem under visningen, och fråga alltid mäklaren om du är osäker. 

8. 📊 Läs igenom årsredovisningen smart

När du köper en bostadsrätt köper du också in dig i en bostadsrättsförening. Det betyder att föreningens ekonomi i allra högsta grad kommer att påverka din. Därför är det klokt att kolla igenom årsredovisningen innan visningen, gärna tillsammans med andra. Du inte behöver inte lusläsa dokumentet från sida till sida. Här finns tips på vad du istället borde kolla extra noga efter.

9. 🧠 Välj en budstrategi

En sak som kan göra en budgivning mindre nervös är att förbereda sig. Ett sätt att göra det på är att välja en budstrategi, dvs tänka ut hur du vill agera i budgivningen. Det finns såklart en miljard olika taktiker och ibland går det inte att göra som planerat, men här finns en lista på olika typer av budstrategier som kan vara värt att testa. 

10. 🚀 Våga buda!

Ibland händer det att budgivare hoppar av budgivningen, även om de vunnit. Då är det bra att du har hunnit lägga ett bud. Mäklaren brukar oftast börja med att ringa de andra budgivarna för att se vem som vill köpa lägenheten istället. Är du med på den listan är chansen större att du får köpa efter en avhoppad budgivare än om du inte hade budat.

Fler tips på hur du lyckas i en budgivning har vi samlat här.