Vad är egentligen pantbrev, lagfart, besiktning, dränering med mera? När du ska köpa hus kan det dyka upp många nya, lite kluriga ord och uttryck. Det är det många som undrar, därför ska vi dyka djupare i vad just pantbrev är!
Det är nämligen så att för att få låna pengar till ditt hus kräver banken en säkerhet, en pant, för lånet. Det betyder att du lämnar en viss del av ditt hus i pant till den du lånar pengar av. Eftersom det inte går att lämna en fysisk del av huset används istället pantbrev. Pantbreven är därför bevis på att ett visst belopp av en fastighet har blivit intecknat. Alltså att du har belånat huset med hjälp av pantbrev.
Pantbreven tillhör fastigheten
Pantbreven tillhör alltid fastigheten, när du säljer bostaden följer pantbreven med till nästa ägare.
Pantbrev kan kosta mycket
Det kan vara lätt att missa pantbrevskostnaden när du köper hus. Finns det inga pantbrev uttagna tidigare och du köper ett dyrt hus kan det blir riktigt mycket pengar. Finns det redan uttaget så behöver du inte betala för dessa, bara om du ska låna mer än de som redan finns.
Kom ihåg att du inte kan ta bolån för att täcka kostnaden för pantbreven. Dina pengar måste alltså räcka till både kostnaden för pantbrev och en kontantinsats på minst 15%.
När du letar bostad på Booli får du hjälp att räkna ut pantbrevskostnaden. Klicka in på en bostad du är intresserad av. Därefter scrollar du ner till kalkylen. Där får du uppgifter om nuvarande pantbrev som redan finns uttagna samt hur mycket kostnaden blir för att ta ut nya.
Om du vill räkna ut kostnaden själv så räknar du 2 % av pantbrevsbeloppet + 375 kr i fast avgift per pantbrev. Behöver du pantbrev för 1 miljon kommer det att kosta dig 20 375 kr.
Tänk på att du måste ha lika mycket i pantbrev som du vill ha i lån. Om du lånar 1 miljon för att köpa ett hus måste det finnas pantbrev uttagna för 1 miljon. Om du bor i huset och vill låna 100 000 kr till, för att renovera köket och inte har betalat av på huset, så behöver du ta ut nya pantbrev för 100 000 kr.
När du säljer huset
När du säljer huset betalar du tillbaka lånet och får tillbaka pantbreven som sedan går till nästa ägare. Om du inte betalar tillbaka lånet har banken, som har pantbrevet, rätt att sälja ditt hus för att få tillbaka sina pengar.
Du kan se dina uttagna pantbrev på Lantmäteriet
Du kan logga in på Min fastighet hos Lantmäteriet, där kan du bland annat se hur mycket pantbrev som finns på din fastighet. Det står beskrivet som “inteckningar”, du kan se hur många inteckningar som finns, alltså antal pantbrev samt beloppet per brev och datum när de togs ut.
Så här kan pantbreven se ut på Lantmäteriet
En fastighet kan ha flera pantbrev med olika belopp. Här har vi letat fram ett exempel på hur det kan se ut hos Lantmäteriet. I tabellen ser du pantbreven som är uttagna på huset, de kan vara uttagna av flera olika ägare. I det här fallet behövde den nuvarande ägaren som köpte huset 2016 låna 5 miljoner. Köparen behövde därför ta ut ytterligare ett pantbrev på 3,5 miljoner för att kunna belåna huset och fick då betala 70 375 kr i avgift.
Vill du veta ännu mer? Läs mer på SBAB om pantbrev och inteckningar.